Interview met Annette van Weezel Errens van Equilin

November 2, 2016/in Interviews /by Maarten Luijt

Annette heeft als veterinair veel verstand van paarden, hun voeding en weet hoe problemen op te lossen of te voorkomen. Naar grote tevredenheid van zowel de paarden als hun eigenaars wordt er elke keer persoonlijk en passend advies gegeven. Equilin heeft oog voor service, hart voor de zaak en weigert concessies te doen op kwaliteit. Equilin zet zich dagelijks volledig in voor het welzijn van vele paarden in en om Nederland. Wij kunnen met trots zeggen dat wij volledig achter de producten van Equilin staan.

Hi Annette, kun je ons iets over jezelf vertellen?

Ik ben een geboren en getogen Hagenees, was vroeger altijd bij de poloclub te vinden op renbaan Duindigt, en in mijn achtertuin waren de koninklijke stallen. Maar ik heb 6 jaar geleden toch besloten om de grote stad in te ruilen voor het buitenleven in Twente. Ook ben ik moeder, dus dat zorgt voor genoeg ‘never boring’-momenten. Mijn dagen zijn voor het overgrote gedeelte wel gevuld met dingen waar ik blij van word, of met iets dat bijdraagt aan zingeving.

Kun je ons iets over Equilin vertellen?

Equilin is voor mij een gezonde combinatie van passie, kennis en idealisme. Met mijn producten kan ik direct wat voor de paarden betekenen. Ze worden gezonder en kunnen hun werk beter volhouden, daar heeft iedereen wat aan. Het geeft veel voldoening om mij op deze manier met de diergeneeskunde bezig te houden.

Waaruit bestaan jouw werkzaamheden binnen Equilin?

Veel… Ben natuurlijk vaak bezig met het adviseren van klanten; elk paard krijgt een persoonlijk voeradvies. Er wordt veel onderzoek gedaan want we moeten op de hoogte blijven van de praktijk, de concurrenten en de ontwikkelingen in de wetenschap. Ik bezoek regelmatig beurzen en ben hier ook aanwezig met stands. Daarnaast ben ik bezig met het geven van lezingen, informatieavonden en het schrijven van artikelen. Maar ben ook druk met het regelen van de productie, het bewaken van de wettelijke kaders, en als ik tijd over heb dan wordt dat besteed aan de productontwikkeling.

Wat vind je het leukst aan werken bij Equilin?

Mijn werkzaamheden zijn ontzettend leuk en leerzaam, maar het belangrijkste voor mij is dat ik actief kan bijdragen aan het welzijn van het paard. Natuurlijk geniet ik ook van het ontmoeten van een diversiteit aan mensen en het innoveren, toch staat het welzijn van het paard voor mij bovenaan. Zo zit ik veel achter de computer om dingen te regelen, maar ben ook vaak op stap naar klanten en leveranciers. Het is lekker afwisselend!

Hoeveel mensen hebben jullie nu in dienst?

Equilin heeft onlangs Marloes aangenomen. Marloes neemt veel van de marketing gerelateerde taken op zich, houdt zich bezig met administratief werk en Marloes is het aanspreekpunt voor onze distributeurs. Daarnaast zijn diverse andere onderdelen uitbesteed.

Hoe is Equilin ontstaan, hoe is het idee geboren?

Door op een orthomoleculaire manier naar de voeding te kijken, kun je veel problemen oplossen zonder, of met veel minder medicijnen. Dit is gezonder voor paard en het is beter tegen de antibiotica resistentie. (Dit probleem wordt wel aangepakt, want er komen gelukkig steeds betere alternatieven). Maar met het oplossen van de problemen doet het management van het paard ook altijd mee. Wanneer hij bijvoorbeeld veel stress heeft, last van zadelpijn of te weinig los kan lopen, kan dit tot lichamelijke klachten leiden. Door goede voeding te combineren met goed managementadvies, kan er veel verholpen en voorkomen worden.

Wat is de missie en visie van Equilin?

Een mooiere wereld voor iedereen met veel paarden!

Je hebt een veterinaire opleiding gevolgd, hoe ben je daarop gekomen?

Toen ik 4 jaar oud was wilde ik dierenarts worden, en dat is nooit meer veranderd.

Wat vond je de belangrijkste dingen die je daar hebt geleerd?

Hoe het lichaam werkt, maar vooral ook dat een dier geen ding is. Hoewel ik dat juist heb moeten afleren na de studie…

Is het opzetten van je eigen bedrijf altijd al een wens geweest, of is dat door de opleiding gekomen?

Ben “eigen”wijs, en wil graag mijn “eigen” ideeën uitvoeren. In dit geval dus echt iets creëren voor alle paarden, en daarbij geen concessies willen doen aan de kwaliteit. Zelf mijn tijd in kunnen delen vind ik daarbij ook erg belangrijk.

Wat vind je zelf, naast het adviseren van mensen en het leiden van je bedrijf, nou écht leuk om te doen?

Veel in de natuur met paarden bezig zijn, maar ik houd ook van creatieve dingen zoals knutselen en kunst.

Wat voor paarden heb je zelf?

Heb zelf twee inmiddels wat oudere paarden die ik van de slager heb gered: Oscar Hollandia (de theoretisch snelste draver van Nederland 😉 ) en Chinita. Met de merrie heb ik nu twee veulens gefokt: Zjors en Fred. Zij worden mijn toekomstige rijpaarden.

Doe je zelf ook mee aan evenementen met je eigen paarden?

Nee, rijden in het bos dat is het leukst! Polo blijf ik wel fascinerend vinden, dus wie weet..

Als startende ondernemer: waar liepen jullie tegenaan, of hadden jullie geen rekening mee gehouden?

Was iets te idealistisch…. Alles moest ecologisch danwel biologisch afbreekbaar zijn. Dat lijkt in de huidige maatschappij een logische vraag, maar dat bleek lastig te realiseren.

Hoe hebben jullie dat opgelost?

Het biologisch afbreekbare plastic brak af in de doos… Met als gevolg allemaal open zakken tijdens het transport. Maar we hadden deze zakken van hier naar Moskou en terug ingekocht…

Dus heel veel excuses, mailtjes en gratis zakjes met brokjes. De klanten bleven desondanks trouw bestellen, dus dat was wel bijzonder. Nu moet het plastic in de recyclebak, en wachten we op sterk afbreekbaar plastic.

Wat vond je het meest lastige aan het opzetten van Equilin?

Eigenlijk was het vooral erg leuk, maar ook wel spannend. Zo tussen de grote spelers met je eigen visie, en hoe je product te beschermen… Balancer wordt momenteel nagemaakt, maar niet met dezelfde kwaliteit grondstoffen.

Waar heb je het meest van genoten tijdens het opzetten van Equilin?

Dat het allemaal zonder al te veel gekkigheid lukte, en stap voor stap een echt bedrijf is geworden.

Wat zou jouw advies zijn aan andere startende ondernemers?

Doorzetten, geloven in jezelf en in je missie!

Zijn er nog bepaalde “do’s and don’ts”? 

Niet te veel naar dure adviezen luisteren en lekker eigenwijs het onmogelijke willen. Ook al moet je dan eerst wat weerstanden overwinnen.

Als je nu terugkijkt op de afgelopen vijf jaar, zou je dan (hindsight) iets anders hebben gedaan?

Ja, maar dat heeft meer met mijn privéleven te maken… Zou willen dat ik wat meer tijd heb om aan mijn bedrijf te besteden, maar ben blij dat het zo goed loopt nu. Hopelijk kom ik in de toekomst weer wat meer aan productontwikkeling toe, zou graag een aantal nieuwe producten op de markt willen zetten om de Equilin-lijn uit te breiden.

Wat zijn de toekomstwensen van Equilin?

Internationale groei. Nu beginnen in België, later uitbreiden naar Duitsland en de rest van Europa.

Wat gaan jullie doen om die doelstellingen te realiseren?

Drie extra dagen in de week organiseren… Internationale groei realiseren is een mooi doel, maar zoals eerder gezegd wil ik geen concessies doen op kwaliteit. De kwaliteit van de service zoals de persoonlijke adviezen, de lezingen, informatieavonden en de productuitbreiding zullen altijd een hogere prioriteit hebben dan zaken als internationale groei.